Nieuwe radiodocu: Vinyl en tape (de analoge trend)

specialvinyl

In de nieuwste special van ondercast onderzoek ik ‘de analoge trend’. Hoe valt de populariteit te verklaren van analoge alternatieven voor iets wat digitaal zoveel makkelijker lijkt?

Lange tijd geloofden we in de onontkoombaarheid van mediaconvergentie: in de toekomst zouden we al onze media (of het nu film, muziek of boeken zijn) via één apparaat consumeren, zoals een iPad. Maar de terugkeer van bijvoorbeeld analoge drager als vinyl lijkt dit tegen te spreken. Is er te spreken van divergentie als een nieuwe trend? En waarom? Ik onderzoek het precies daar: bij vinyl.

Met Jaap de Groot van Diggers Recordstore, Anouk Rijnders van Record Industry en de bandleden van DeWolff die een eigen, analoge studio hebben gebouwd: Electrosaurus Southern Sound Studio.

Met muziek van Nachtschade.

Je kunt de aflevering ook downloaden of je abonneren via iTunes, Stitcher, Overcast of TuneIn. Of een andere podcast-app.

Jaap de Groot“Op een gegeven moment kreeg je een cd bij een pak appelsientje. Toen dacht ik: dit gaan we dus niet meer doen.” – Jaap de Groot, Diggers Recordstore.

Anouk Rijnders
“Die 20.000 nummers op je iPod, dat is gewoon gebakken lucht.” – Anouk Rijnders, Record Industry.

DeWolff“Computers hebben steeds meer de rol van muzikanten overgenomen en dat is iets waar wij totaal geen interesse in hebben.” – Pablo van de Poel, DeWolff.

Deze documentaire werd gemaakt in het kader van de Future of Publishing Summit, 24 juni in Arnhem, die ook over mediaconvergentie vs. -divergentie gaat.

Steun ondercast door te doneren of releases te kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s