De Groene Podcast – Origin Story

…then there are cooking shows, a lot of them. And a lot of people like listening to them, but I’ve never done one. I’ve never even listened to one. I can’t seem to be able to pay attention to people talking about food and how it’s made. There’s no story, no drama, no struggle. I want the bread to go on strike, the bacon to be racist, the wine to be self-identifying as literature. But no, cooking shows are instructional: step by step, real-time how to do it type things. No screwing around with dramatic arcs.

– Scott Carrier, Home of the Brave 16: The Cooking Show

Het schijnt dat het na je dertigste moeilijker vrienden maken is. En misschien verzamel ik de laatste jaren ook meer bekenden dan vrienden. Ik kan me omgekeerd niet voorstellen dat ik zoveel bekenden had toen ik twintig-nog-wat was. En het is ook weer niet zo dat ik helemaal geen vrienden meer maak.

Ongeveer een jaar geleden wees Nikki me erop dat Merel Wildschut van De Groene Meisjes vaak ondercast tipte op haar blog en via social media. En dat dat nogal een ding was. Ik had geen idee, maar ik ben dan ook al boven de dertig. Toen Jozien en ik onze tweede audiotour af hadden, leek het me een goed idee om ook die naar Merel te sturen. Ondertussen las ik haar blog namelijk wel en kookte ik hier en daar wat van de recepten van haar site. En ik volgde haar op instagram. Merel was enthousiast over de tour.

Eind vorig jaar maakten Lisa en ik de balans op en kwamen we er allebei achter dat we wilden stoppen met ondercast. In ieder geval: met de podcast zelf. Ondercast was ondertussen ook een bedrijfsnaam geworden en ik produceerde al wat podcasts in opdracht. Stoppen met ondercast zelf moest dan ook niet stoppen met podcasten worden. Ik wilde vooral andere dingen gaan maken. Ik maak graag dingen.

Daarom stuurde ik rond diezelfde tijd een mailtje naar Merel. Of zij het niet zou zien zitten om een podcast te maken. Het leek me namelijk tof om iets voor een ander publiek te maken (en toegegeven: een groter publiek misschien ook wel). Het leek me tof om een nieuw soort kookshow te maken. Scott Carrier, mijn grote held, had al eens een poging gewaagd en het leek me wel een uitdaging. Dit was een deel van mijn pitch aan Merel:

Synopsis

In De Groene Meisjes Podcast kookt Merel Wildschut met haar inspiratiebronnen en jij kunt meeluisteren! Gesprekken over groen leven en eten. En als je meekookt, heb je aan het eind van de aflevering een fantastisch gerecht op tafel.

Uitgangspunten

Interview- en kookshow gecombineerd:

▪ Luisteraars luisteren tijdens het koken
▪ Gesprekken met mensen die Merel inspireren,1 daarna samen koken
▪ Focus op groen eten en leven, de rol die eten speelt in het algemeen
▪ Bij het koken eventueel één ingrediënt uitlichten
▪ Ingrediëntenlijst in de shownotes en recept op site
▪ Een seizoen is 7 afleveringen (voor elke dag van de week een gerecht): 5 doordeweekse gerechten, 2 weekendgerechten
▪ Kerstdiner-special?

Gelukkig lachte Merel me niet meteen uit, maar een kookshow werd het ook niet. In de maanden daarna belden en mailden we. Het moest meer de documentaire kant op. Merel zocht verdieping op de onderwerpen die ze op haar blog besprak, hoe (zo) groen (mogelijk) te leven, en een podcast leek daar een goed medium voor te zijn. Ze stelde voor om te beginnen met een onderwerp waar ze zelf meer over wilde weten: voedselverspilling.

De weken daarna mailden we elkaar plat met ideeën voor mogelijke gasten, sub-onderwerpen en initiatieven waar we langs wilden gaan. Totdat de eerste mensen ‘ja’ zeiden op onze interviewaanvragen. Op 1 mei namen we ons eerste interview af. Dat was ook de eerste keer dat Merel en ik elkaar in het echt zagen. We bespraken kort voor en toen, ineens, waren we een podcastduo. Twee vreemden die samen iets gaan maken. En het klikte. Na elke opname kletsten we na, aten we iets, dronken we iets en begonnen we ook over andere dingen met elkaar te praten.

We interviewden 10 mensen, namen in totaal 14 uur audio op en knipten die in 203 stukjes. Het is mijn grootste project rondom één thema tot nu toe. Ik wilde in de edits de toon van Merels blog benaderen: informeel en positief zonder aan inhoud in te boeten. Het midden tussen een traditionele radiodocumentaire en een blogartikel en dat in de vorm van de informele en intieme podcast. Het resultaat: drie reguliere en één bonusaflevering waar ik ontzettend trots op ben. Het andere resultaat: een nieuwe vriend.

Hier kun je naar alle afleveringen van De Groene Podcast luisteren. We zijn natuurlijk ook in je favoriete podcast-app te vinden, bijvoorbeeld iTunes, Stitcher, TuneIn, Overcast en Podbean. En natuurlijk op Spotify.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s